Rio de Janeiro
Brasilien är plastikkirurgins förlovade land.
Högst på tronen sitter numera en kvinna – plastikdrottningen Bárbara Machado.
– De flesta kändisar opererar sig, men det blir så naturligt att man inte märker det, säger kändiskirurgen.
Utan tvekan är Brasilien ett av världens mest framträdande länder i plastikindustrin. I absoluta tal genomförs flest kirurgiska och icke-kirurgiska ingrepp i USA, men per capita är Brasilien överlägset.
Anledningen stavas doktor Ivo Pitanguy.
Han skulle med gott samvete kunna kalla sig den moderna plastikkirurgins fader efter att under 1950- och 1960-talet ha rest i Europa och USA, samlat kunskap och utformat tekniker som används än i dag.
I Brasilien fick han äran att i rullstol föra fram OS-facklan samma dag som invigningen fredag 5 augusti.
– Det var ett fint ögonblick att han fick lämna elden som ska brinna för evigt. Det fanns en vacker symbolik med de insatser han gett till mänskligheten, säger Bárbara Machado, elev och mångårig kollega till Pitanguy.
Dagen efter orkade han inte mer, utan somnade in i sitt hem efter en längre tids sjukdom. Officiellt var han 93 år gammal, men i själva verket kanske bara 90.
– Han skulle säga att han var 90. När han var ung sa han att han var tre år äldre för att kunna komma in på läkarlinjen, säger Bárbara.
Hon är en av Brasiliens mest framgångsrika och framträdande plastikkirurger, ett ofta anlitat namn till konferenser och utbildningar världen över.
Med kärlek berättar hon om Ivo Pitanguy ”som en far för henne”. Och hon som en dotter för honom.
– Han var briljant och hans kunskap har spridits över världen.
Dessutom har den gjort Brasilien till ett populärt besöksmål för den ofta omdiskuterade plastikkirugiindustrin.
Stigmatiseringen av industrin är måhända större i Sverige än i Brasilien, men även där är den omdiskuterad.
’Skönhet’ är ett subjektivt begrepp och folk missuppfattar det ofta. Idén är inte att ta en person och förändra den till oigenkännlighet utan till en ’normalitet’.
Hon visar oss bilder som ska exemplifiera plastikkirurgins kanske viktigaste område: återställningskirurgi. Då behandlas patienter som drabbats av deformiteter, vilka kan bero på olyckor, tumörer, brännskador eller helt enkelt vara medfödda.
– Skönhet är ofta det som anses ”normalt”. Jag erbjuder inte skönhet, utan välbefinnande. Jag har haft en patient från Portugal som hade förlorat sin näsa i en tågolycka och genomgått 50 operationer och som nu känner sig bekväm i samhället igen och arbetar igen. Det är vad plastikindustrin handlar om.
Där har också Ivo Pitanguy varit en förgrundsfigur. Han klinik har en gång i veckan erbjudit sina tjänster till dem som inte haft råd att betala. Ofta nämns också hur han i veckor arbetat med att operera brännskadeoffer efter en uppmärksammad brand i ett cirkustält 1961, då
2 500 människor skadades.
Men alla plastikkirurger har inte samma inställning, och de fläckar ner branschen, enligt Bárbara Machado.
Vi har en kille här som kallar sin klinik ’fabric of goddesses’. Det är inte ärligt och det kommer alltid finnas förutfattade meningar om plastikkirurgin.
Bárbara Machado håller med om att det finns en besvärande skönhetsnorm i samhället, framför allt för kvinnor. Internet, menar hon, har skjutit på utvecklingen i en sämre riktning.
Sätt rubriken ”Kändisarnas misslyckade plastikoperationer” och luta dig tillbaka och vänta in klicksuccén.
– De flesta kändisar opererar sig. De säger att de aldrig skulle göra det, men de ljuger. I de flesta fall blir resultatet så naturligt att du inte märker det.
Det är priset de betalar för att vara kända.
– Folk vill att du ska vara dig själv, men du får inte förändras. Frågan är om Renée Zellwegger var lycklig med ansiktet hon hade förut? Eller Donatella Versace? Efter att de opererat sig är de inte samma personer som förut, men är de lyckliga nu? Det är det viktiga.
I Brasilien har skådespelaren Susana Vieira, 73, gett ansikte åt industrin. Hon pratar öppet om sina ingrepp – utförda av Bárbara Machado.
– Det är fantastiskt att hon inte skäms för det hon gör. Det är bra att folk får reda på att deras idoler är precis som de själva. Du bestämmer själv om du vill operera dig eller inte.
Om man har råd vill säga.
De vanligaste ingreppen – det kostar de
Fettsugning
• Borttagning av oönskade fettansamlingar på kroppen som ofta inte lika lätt påverkas av allmän viktnedgång. Är ingen ersättningsmetod för motion eller bantning.
Pris: 28 000-35 000 real (75 000-95 000 kronor)
Ansiktslyft, med eller utan ögonlocksplastik
• Operation som syftar till att minska rynkor och linjer i ansiktet för ett ”ungdomligare” utseende, vid framför allt haka och hals.
Pris: 35 000-50 000 real (95 000-135 000 kronor)
Bröstoperation (förstoring eller förminskning)
• En serie ingrepp som syftar till att omforma brösten, antingen genom implantat eller genom en reduktion och omfördelning av bröstvävnad.
Pris: 35 000-45 000 real (95 000-120 000 kronor)
Bukplastik
• Operation av oönskat överskottsfett eller överskottshud på buken, vanligtvis efter stor viktnedgång eller graviditet.
Pris: 35 000-45 000 real (95 000-120 000 kronor)
Näsplastik
• Lika ofta funktionell som estetisk operation. Kan handla om att ta bort ”puckeln” på näsan, minska näsans storlek eller förbättra symmetrin.
Pris: 35 000-50 000 real (95 000-135 000 kronor)
perationer kostar fortfarande mycket pengar, även om man i Brasilien har rätt att gratis genomgå plastikoperationer om ens utseende ger en ångest eller psykiska problem.
– Folk söker hjälp för att hitta sig själva. Plastikkirugi är bara ett verktyg för att kunna göra det. Men vi opererar långt ifrån alla som kommer hit. Vissa har psykiska problem som dysmorfofobi och då hänvisar vi dem till duktiga psykologer i stället .
Branschen är i ständig förändring och framtiden tydlig, enligt Bárbara. Det kommer att handla om stamceller. Nya kroppsdelar kommer att kunna skapas med hjälp av dna från våra egna hudceller.
– Om bara tio, femton år kommer industrin se helt annorlunda ut. Redan nu kan man ”odla” nya organ och med framtidens tekniker kommer det utvecklas. Vi försöker inte vara gudar eller skapa liv. Det handlar bara om att försöka hjälpa människor och ge hopp.
Leonardo, 18: ”Folk stirrade på stan”
Leonardo da Cunha e Menezes Filler, 18 har genomgått bukplastik efter att ha gått ner 44 kilo.
Han åt dåligt, spenderade all tid framför datorn och blev mobbad. En dag fick den då 17-årige Leonardo nog. Vågen stannade på 117 kilo och han mådde både psykiskt och fysiskt dåligt.
– Jag stod inte ut med att folk kallade mig tjock och stirrade på mig på stan. På restauranger kom de ut med extra mat till till mig trots att jag inte hade bett om det, säger Leonardo.
Han lade om sin kost helt, skippade skräpmaten och sockret. Mest åt han kyckling och ägg. Kilona började rasa bort.
På bara ett år hade han på egen hand gått ner 44 kilo – och överflödsskinn hängde på många delar av kroppen. Tanken på operation började komma i början av 2016.
– Under sommaren ville jag inte ta av mig tröjan, och det är svårt, speciellt här i Rio.
Mitt under brinnande OS opererades han och Aftonbladet möter honom på sjukhuset.
– Om ungefär en månad ska jag vara läkt. Just nu gör det väldigt ont bara att röra på sig, men det blir bättre.
Redan nu har han ett tydligt mål: Att tävla i fitness.
– I slutet av 2017 ska jag ställa upp i min första tävling. Jag ska visa alla att det går att förändra sig. Många har börjat prata med mig och velat vara vänner sedan jag börjat gå ner i vikt, men ärligt talat är de personerna inte äkta. De som varit med mig hela vägen är mina riktiga vänner.
Giulia, 27: ”Näsan har alltid irriterat mig”
Giulia var lite nervös när hon skulle läggas in för operation. Hon hade uppsökt kändiskirurgen Ivo Pitanguys klinik, men hänvisades till hans adept Bárbara Machado.
Giulia hade alltid irriterat sig på sin näsa.
– Jag har tänkt på den hela mitt liv och den störde mig väldigt mycket. Jag var inte symmetrisk och Bárbara kunde se problemet direkt, säger Giulia.
Ursprungligen från Italien, numera boende i Rio har hon upplevt olika syner på plastikindustrin.
– I Italien finns förutfattade meningar och man säger: ”Du är fejkad”, om någon opererar sig. Det är definitivt mer vanligt med operationer i Brasilien.
Hon tror att det i Europa finns en stigmatisering som inte finns i Rio. Hennes brasilianska vänner tycker inte alls att det är något uppseendeväckande att hon opererat sig.
Några fler operationer är inte att vänta – än åtminstone.
– Jag tror inte att jag kommer att göra andra saker. Kanske först när jag blivit gammal, ha ha. Men jag vill inte se annorlunda ut, bara normal.
Att göra operationen i Brasilien var en självklarhet.
– Bárbara är en kirurg på toppnivå, men tar samma pris som en genomsnittlig kirurg i Europa. Priset och kvalitén är väldigt mycket bättre här.
Brasilien gör mest plastik per capita
• 9,6 miljoner kirurgiska ingrepp och 12,1 miljoner icke-kirurgiska ingrepp genomfördes i världen 2015.
• 14,7 procent av de kirurgiska ingreppen genomfördes i USA medan Brasilien stod för 12,7 procent.
• I absoluta tal genomförs flest ingrepp i USA, medan det i Brasilien genomförs överlägset flest per capita.
• 85,6 procent av alla ingrepp utfördes på kvinnliga patienter.
• Det mest populära ingreppet är det icke-kirurgiska användandet av toxinet botulinum (det mest kända märket Botox) som i en försvagad form har många användningsområden.
Källa: International Society of Aestethic Plastic Surgery.